Co jíst před závodem. Dodejte palivo před akcí

Co jíst před závodem
Zdroj: Pixabay

Poslední jídlo před závodem, ať už je na 5 km nebo maraton, může ovlivnit váš závod, a to nejen pozitivně. Co jíst před závodem, kdy a čemu se raději vyhnout?

Pokud trénujete běh, víte, že správná běžecká strava by měla obsahovat dostatek složitých sacharidů a k nim vyvážený poměr lehce stravitelných bílkovin, tuků, vitamínů a minerálů. Existuje ale ideální jídlo, které nám při důležité běžecké události pomůže a nezatíží tělo?

Můžete zůstat v klidu – máme pro vás několik prověřených možností.

Co jíst před závodem – den předem vsaďte na sacharidy

Pokud běžíte závod ráno, večer před závodem nezapomeňte navýšit porci sacharidů – tak bude váš organismus zásobený dostatkem energie už hezky předem. To ale neznamená návštěvu cukrárny. Dejte si těstoviny dle libosti, rýži, brambory anebo třeba slané palačinky nebo obložený chléb.

Naopak s bílkovinami šetřete – velké množství masa pozdě večer by mohlo ovlivnit váš klidný spánek – pamatujte na to, že váš organismus by měl dostat živiny, ne extra práci na noc.

Ideální strava den před závodem –  dávejte ai pozor na to, co jíte. Raději neexperimentujte s jídly, na které nejste zvyklí a vyhněte se také většímu množství zeleniny a ovoce – to by mohlo vést k průjmu a následné dehydrataci. Jezte podle svojí chuti – večeře s přáteli den před závodem je skvělým způsobem odstranění předzávodního stresu. Večer před závodem by na vašem talíři měly převažovat sacharidy.

Co jíst před závodem – den závodu

Pokud se postavíte na start např. v 10 hodin, je potřeba vstát s dostatečným předstihem a dát si vyváženou snídani.

Ideálně se nasnídáte v 7.30-8 hodin – se dvěma hodinami odstupu se vyhnete běhání s plným žaludkem, ale budete mít v sobě skvělé palivo pro vyběhnutí. Pokud jste zvyklí na ranní kávu, dejte si jí – kofein vás může zrychlit.

Předzávodní snídaně, co dodá energii, ale nezatíží:

Jedna plná miska ovesné kaše s kakaem, banán

nebo

Celozrnné sušenky (typu Bebe) v rozumném množství, jogurt, banán

nebo

2 palačinky z celozrnné mouky plněné banánem a čokoládou

nebo

2 ks celozrnného pečiva a sýr, šunka, tvaroh dle chuti (vynechte paštiky, máslo a uzeniny – ty vám k výkonu nepomůžou)

Možná jste před závodem nervózní, a na snídani nemáte ani pomyšlení. Dejte si alespoň jeden banán – ten je mezi běžci oblíbený pro svoji snadnou stravitelnost – a pár sušených datlí (ne např. švestek nebo meruněk, ty by mohly vyvolat průjem).

Co jíst před závodem – start večer a v noci

Co jíst před večerním závodem, který startuje v 18 nebo 19 hodin? Začněte den jednou z možností předzávodní snídaně, které uvádíme. K obědu, který můžete zařadit o něco později, než jste zvyklí, si dejte talíř těstovin s libovým masem (bílkoviny ale můžete také zcela vynechat) nebo rizoto.

Jako odpolední svačinu (pokud jste na ni zvyklí) si dejte jeden obložený sendvič nebo dva plátky chleba s ricottou a s sebou na závod si vezměte banán a pár datlí – jako poslední svačinku cca 2,5h-1,5h před startem, abyste nevybíhali hladoví, ale zároveň se nepřecpali.

Čtěte také: 13 jednoduchých způsobů, jak běhat rychleji. Získejte tempo pro váš trénink

Při startu závodu až později večer, např. ve 22h jezte celý den tak, jak jste zvyklí, hlídejte si větší množství sacharidů při obědu a dejte si lehkou večeři kolem 7 hodiny večerní.

Co jíst před závodem – dejte na vlastní pocity

Odhadnout množství jídla před závodem a správné potraviny bývá napoprvé zapeklitým úkolem. Postupem času ale získáte zkušenost s tím, co dělá konkrétně vám před během dobře a po jakém jídle se naopak cítíte plní a negativně ovlivní váš výkon.

Hledáte inspiraci pro svůj běžecký jídelníček? Vše o správné běžecké výživě

Při trénincích je také dobré vést si běžecký deník – do něj si můžete zaznamenávat i jídlo, které jste jedli před během a jak se vám běželo.

Každý profesionální běžec vám ale ohledně jídla poradí: před závodem platí, že méně je více.

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními!

Více o Lenka Rejfířová
Cestovatelka a sběratelka zážitků. Mluví španělsky a portugalsky a nevěří na jeden domov. Na cestách peče perník a smaží bramboráky jako poděkování za nocleh nebo prohlídku města.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*