Menu
oBěhání.cz
Jídelníček běžce

Jak zdravě doplnit vlákninu: Proč je tak důležitá a kde všude ji najdete

Dostatečný příjem vlákniny je důležitý pro naše celkové zdraví a bezproblémové trávení. Přesto podstatná část populace trpí jejím nedostatkem. Na vině jsou zejména špatné stravovací návyky a obecně nevyvážená strava, která postrádá ovoce, zeleninu, luštěniny i celozrnné obilnin.

Preference surovin a polotovarů obsahující větší množství nezdravých (nebo zpracovaných) produktů, které často obsahují velké množství nezdravých tuků, cukrů a dalších škodlivých látek obecně našemu zdraví neprospívá. Ve skutečnosti většina jídel obsahuje sotva polovinu doporučené denní dávky, než kterou potřebujeme.

Co je vláknina

Vláknina označuje skupinu polysacharidů, které lidský organismus není schopen strávit nebo je tráví obtížně, jedná se o nestravitelné sacharidy přecházející do tlustého střeva. Přesto je pro zdravý organismus nepostradatelná. Kromě prospěšného vlivu na funkci střev může mít také příznivé účinky na některé metabolické rizikové faktory, ale to vyžaduje další vědecký výzkum (EFSA, 2010).

Kolik vlákniny potřebujete

Výživová doporučení radí konzumovat alespoň 25 gramů vlákniny denně u dospělé osoby. Dle statistik ale průměrný Čech přijme maximálně 80 % doporučené denní dávky vlákniny (RDI) a desetina populace se sotva dostane přes 60 % RDI.

Jaké potraviny obsahují vlákninu

Nejjednodušším způsobem, jak zvýšit příjem vlákniny, je do jídelníčku přidat potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Na vlákninu jsou bohaté zejména luštěniny, celozrnné výrobky [1], zelenina a o něco méně také ovoce.

Mezi nejbohatší zdroje vlákniny řadíme ovesné vločky, pohanku, bulgur, quinou, celozrnné těstoviny, rýži a druhy muk, například ovesnou, žitnou či ječnou, čočku, fazole, hrách, cizrnu, ale také ořechy a semínka.

Příjem vlákniny lze zvýšit za pomoci kvalitních doplňků stravy[2], které reprezentuje chuťově vynikající multivlákninový nápoj jablko, který tvoří jedinečná směs šesti zdrojů přírodní vlákniny a neobsahuje cukr ani žádná uměla sladidla. Koupit jej můžete v rámci distribuční sítě Herbalife Nutrition.

Zdroje:

EFSA. (2010). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal 2010; 8(3):1462.


[1] Vláknina z pšeničných otrub, zrn ječmene, zrn ovsa a cukrové řepy přispívá ke zvětšení objemu stolice. Žitná vláknina přispívá k normální činnosti střev.

[2] Doplňky stravy jsou dodržovány k doplňování stravy a nemusí být užívány jako náhrada pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Jak zdravě doplnit vlákninu: Proč je tak důležitá a kde všude ji najdete