V posledních letech můžeme potkávat stále více lidí, kteří propadli fenoménu běhu. Někdo běhá jen tak pro radost, aby se po celém dni stráveném u počítače v kanceláři protáhl na čerstvém vzduchu, jiný zase běhá s cílem překonat sám sebe a podat určitý výkon. Třeba zaběhnout půlmaraton. S tím však souvisí nejen pravidelný trénink, ale také správné stravovací návyky. Co zdravého si můžete rychle uvařit? Máme pro vás tři osvědčené recepty.
Přípravě zdravých jídel můžete věnovat dlouhé hodiny, existuje ale také spousta receptů, jež odpovídají potřebám aktivního sportovce a nezaberou mnoho času. Pojďme si představit pár těch, jenž se těší oblibě u běžců, kteří se ve svém jídelníčku masu nevyhýbají. Připravte si brusku na nože, naostřete a jdeme na to.
Kuřecí maso s přílohou
Začněme restovaným kuřecím masem se zelenými fazolkami a rýží. Kuřecí maso, ideálně z prsíček, nakrájíme na tenké nudličky. Na olivovém oleji orestujeme, mírně osolíme a opepříme. Přidáme zelené fazolky, lehce podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme, dokud nejsou maso i fazolky v ideální formě. Maso křehké, fazolky tak akorát na skus. Dochutíme prolisovaným česnekem a podle preferencí sójovou omáčkou. Ještě chvíli necháme česnek rozvonět a můžeme podávat s dušenou rýží.
Rychlý lososový wrap
Jako další si připravíme celozrnnou tortillu s uzeným lososem a krémovým sýrem. Tento recept je vhodný zejména v letním období jako osvěžující rychlý oběd do krabičky. Celozrnnou tortillu pomažeme krémovým sýrem a poklademe ji plátky uzeného lososa, špalíčky salátové okurky a listy ledového salátu. Milovníci bylinek mohou do krémového sýra vmíchat i trochu čerstvého kopru. Tortillu zabalíme a pevně stáhneme potravinovou fólií. Ta nám pomůže v tom, aby tortilla pěkně zvláčněla.
Těstovinový salát s tuňákem
Posledním receptem z našeho výběru je těstovinový salát s tuňákem. Můžeme použít čerstvý tuňákový steak nebo konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě. Uvaříme těstoviny, ideálně celozrnné. Zda farfalle, fusilli, nebo obyčejná kolínka, je na preferencích každého strávníka. Do vychladlých těstovin vmícháme tuňáka, nakrájenou salátovou okurku, natrhaný listový salát, přepůlená cherry rajčátka a na tenké měsíčky nakrájenou červenou cibuli. Vše dobře promícháme, zakápneme kvalitním olivovým olejem a pro zvýraznění chuti můžeme přidat trošku balzamikového octa.
Podobný pokrm můžeme připravit i v teplé variantě, kdy tuňáka lehce orestujeme na olivovém oleji, cibulce a trošce drceného česneku. Přidáme přepůlená rajčata a milovníci ostřejších chutí mohou přimíchat i sekané chilli papričky. Rajčátka pustí šťávu a vznikne výborná voňavá omáčka. Do takto připraveného základu vmícháme uvařené těstoviny. Kdo chce, může pokrm posypat strouhaným sýrem.
Možností, jak se dobře a zdravě najíst, je nespočet. Představili jsme vám osvědčené recepty, které zasytí, ale člověka neodrovnají na dlouhé hodiny, kdy není schopen si ani zavázat tkaničky na běžeckých botách. Dobrou chuť!
Kateřina Houšková
Copywriter
Psaní se věnuje od roku 2017, kdy začínala v redakci online magazínu. Přes něj se v roce 2019 dostala ke copywritingu, u nějž už zůstala. Na přání klienta s pečlivostí zhotoví srozumitelné texty, které osloví. Některé z nich naleznete také na produktvdetailu.cz.