Běhání a červená řepa. Jak zlepšit výkon pomocí nitrátů?
Lenka Rejfířová
16. 2. 2018
Už vás někdy napadlo dát si před tréninkem pár deci čerstvé šťávy z řepy? Pokud ne, zkuste to: běhání a červená řepa jdou dohromady díky látkám, které oddalují pocit únavy při náročných výkonech.
Dříve jsem před během pojídala pár datlí, pila kávu nebo do sebe soukala energetický carbo gel.
Moje tréninky, hlavně ty kratší, pod 6km, se ale změnily, když jsem na skupinových trénincích v Praze poznala Američana, který mě vždycky předběhnul a při sprintech to vypadalo, že není vůbec unavený. Když jsem se ho mezi nádechy a výdechy zeptala, jestli bere nějaké drogy na běhání, zmínil se o džusu z červené řepy.
Běhání a červená řepa: opravdu to funguje?
Můj nechápavý pohled chápal amík jako čirou zvědavost a tak začal vysvětlovat jaké množství a jak dlouho před během si svého předtréninkového elixíru dopřává. Řekl, že jednou slyšel v rádiu o výzkumu, kde vrcholovým sportovcům podávali po několik dní tento nápoj, a došlo ke zlepšení v rychlostních aktivitách.
Přestože mám experimenty se všemožnými suplementy před během v oblibě, odšťavňovat si před během červenou řepu znělo asi tak ezotericky jako živit se pránou.
Vyzkoušela jsem rudý nápoj před několika kratšími běhy a jedním kruhovým tréninkem, a pocit únavy se dostavil o dost později, než obvykle. Mohlo to být klidně jen v mojí hlavě, nicméně jsem se začala pídit po oficiálních stanoviscích odborníků.
Běhání a červená řepa: experiment s elitními běžci
Výzkum, o kterém můj americký spoluběžec mluvil, měl na starosti britský lékař Andrew Jones z univerzity v Exeteru, známý v komunitě atletů také jako „Andy řepa“. Andrew se na počátku své kariéry věnoval především výzkumu v oblasti vo2max, neboli spotřebě kyslíku u elitních atletů, a testoval svoje poznatky také na výkonu maratonské rekordmanky Pauly Radcliffe.
Později se Andrew začal zajímat o význam nitrátů, neboli dusičnanů. Ty jsou hojně obsažené v kořenové zelenině, především právě v červené řepě, ale v menším množství také v listové zelenině.
Vliv nitrátů na výkon
Nitráty, neboli dusičnany, se po konzumaci už v dutině ústní proměnují na dusitany a dálě v krevní plazmě se z nich stane oxid dusnatý, který dokáže rozšířit cévy a podpořit fyzickou výkonnost.
V experimentu, prováděném se 16 atlety, kde jedna skupina pila před extrémní zátěží šťávu z červené řepy bez nitrátů (v tomto případě placebo) a druhá šťávu z řepy, kde byly tyto látky ponechány. Kromě předtréninkové dávky popíjeli sportovci řepnou šťávu po 7 dní v množství cca 1 litr denně. Skupina, která dostávala džus s aktivními látkami, byla výkonnější o 16%.
Zkuste to sami: červená řepa před výkonem
Andrew Jones doporučuje konzumovat 2-3h před výkonem dávku 140 ml koncentrované šťávy z červené řepy. Šťávu připravujte čerstvou v odšťávňovači a bez ředění vodou.
Vyšší množství vypité před závodem nemá podle jeho výzkumů podstatný vliv. Dobrá zpráva pro ty, kteří řepě na chuť nepřišli. Chuť čerstvé řepné šťávy je ale poměrně sladká, takže se to pro ten pokus dá vydržet.
Co jíst před běháním. Nejlepší a nejhorší jídla před během
Odborník na nitráty také radí dopřávat si šťávu také několik dní před závodem, množství může být vyšší, až 1 litr denně. Selský rozum radí vyzkoušet řepnou šťávu nejdřív při tréninku, a až po tomto testu ji zařadit jako přezávodní nápoj.
Rychlejší trénink a oddálení únavy
Jak ale Andrew upozorňuje, řepná šťáva pomáhá především při výbušnějších typech výkonu a jako pumpovač energie působí cca po dobu 30 min. Výsledek v podobě menšího pocitu únavy tedy očekávejte hlavně při rychlejších trénincích na kratší vzdálenost anebo při funkčním tréninku či cvičení typu crossfit.
13 jednoduchých způsobů, jak běhat rychleji. Získajte tempo pro váš trénink!
Potřebujete zrychlit nebo oddálit únavu při náročných sprintech či intervalovém tréninku? Vyrazte nakoupit řepu a vzhůru k odšťavňování!